Novi Sad
04.11.2015.
09:34 > 09:43
Jedna od najstarijih kuća u Novom Sadu, u Ulici Jovana Subotića broj 13, već nekoliko godina u nazad stoji zapuštena, a njena konačna sudbina i dalje je neizvesna.
  • Dusan - Telep

    06.11.2015 07:05
    ...to je privatno vlasnistvo i mogu da radim snjim sta hocu i kako hocu !! E tu je po meni glavni problem . Gospodo draga u Becu,Parizu,Rimu...nije moguce ni kesu sa smecem ostaviti na ulici a kamo li ovako zapustiti kucu . Tu sad dolazi zakon i primena tog zakona . Pa sta ako je to privatno vlasnistvo , tim vise imas obavezu da se ponasas kulturno i odgovorno a ne da na privatnom vlasnistvu pravis deponiju .
  • Komsinica

    05.11.2015 14:52
    Tužno jeste što propada jer zaista deluje da je nekada bila lepo zdanje. Međutim, za nas koji živimo u komšiluku, i nije tako lepo. Nesnosan smrad, gomila narkomana i skitnica koji zaista deluju zastrašujuće posebno ako prolazite noću i iskoči vam neki od njih iz mraka. Miševi koji se skupljaju u toj kući prelaze i na susednu zgradu i onda sledi borba sa njima.
    Zaista jesam za to da se čuva ovakvo zdanje koje ima istoriju, ali da je gradu zaista stalo da se očuva, ne bi dozvolio da se ovako nešto dogodi.
    Ne mora se srušiti ali mora se preduzeti nešto da se ovakvo ruglo u centru grada zaista ukloni.
  • /

    05.11.2015 11:09
    /
    kakve veze ima sto je u privatnom vlasnistvu ako ne sne da se rusi?

    nije ns jedini sa starim zgradama ali je jedini koji ih rusi

    ns je i jedini koji turizam bazira na gradjevinama novog naselja
  • bane

    05.11.2015 10:26
    privatna svojina
    kuća je u privatnom vlasništvu i vlasnici mogu sa njom da učine šta im je volja. očigledno ih zabole što kuća propada, verovatno im je interes da je daju za dva stana i lokal u zgradi koja će na toj lokaciji biti izgrađena. mi novosađani stalno kukamo i za sve nam je neko kriv a u stvari bi prodali dedovinu samo da neko hoće samo je kupi. licemerje na delu. zato nam je grad ovakakv kakav je. nisu te kuće na kojima je sagrađeno ovo ruglo od zgrada prodali štrumpfovi nego naši sugrađani...novosađani. svima zinulo dupe da žive u stanu i da su vlasnici lokala jer kad živiš u kući oko kuće treba i da se radi, dvorište da se održava. lakše je u stanu živeti a drugi stan i lokal izdavati i kenjati okolo kako nam je grad upropašten.
  • Реалан

    05.11.2015 08:54
    Приватна својина
    Колико читам овде - овај објекат је приватна својина, није ни под каквом заштитом тако да ту град није ништа крив (осим можда што је није до сада срушио или натерао власнике да то сами ураде јер овако представља опасност).

    А ови што спомињу Беч или Цирих - и тамо слабо има оваквих старих кућа - ако је нешто старо сачувано то су углавном старе вишеспратнице (потпуно реновиране изнутра), то су увек били богатији градови и богатије се градило, постојали су урбанистички планови. што се за Нови Сад слабо може рећи (и данас и некад давно - погледајмо само колико је уско та улица направњена где је ова кућа)
  • 05.11.2015 00:29
    staaa??
    jos nisu izgradili neku zgradurinu na tom mestu????
    brinem se za njih sad vec!
  • 05.11.2015 00:29

    A prosto mami da se na tom mestu napravi jedna pastelna kutija i proda sto bolje... Covece, na sve strane samo neke stare kuce iz tamo nekog veka, a nigde postene zgradičice 2mx2m i sa 0,0001 m2 zelenila, kakva tugaaa.
    Pa, greota da ljudima uskracuju te divneee kartonske kutijice, ipak je to retkost u ovom gradu!!! Strasnooo gde mi zivimo!


  • turista

    04.11.2015 19:34
    mishko - inspekcijo sramota
    HITNO RUSITI!

    Da li ste putovali po Evropi ? Postoji podatak da danasnji Bec ima cak 1250 gradjevinska objekta starijih od 200 godina . Bas zahvaljujuci tome ovaj grad ostvaruje veliku zaradu od turizma.
  • goran

    04.11.2015 19:23
    @mishko - inspekcijo sramota
    i vas sto se ovde pravite pametni u komentarima. voleo bih da vi umesto moje porodice zivite u zgradi pored. HITNO RUSITI!

    Da li ste vi citali tekst ? Ovo nije bilo kakva kuca . Na sta bi danas licio Pariz da su srusili Trijumfalnu kapiju ili Rim da im je srusen Koloseum ?
  • Kupac

    04.11.2015 19:18
    Kada bi se prodava...
    Jako mi je žap što ova kuća propada. Meni lično je ona, zajedno sa dvorištem jedna od najlepših u Novom Sadu. SVaki put kada prođem pored nje, virnem u dvorište kroz kapiju, kroz prozor, ali onda samo na kraju uzdahnem jer mi je jako žao što će je neko srušiti i sagraditi na njenom mestu neki cirkus. Kada bih imao mogućnosti da dobijem kredit sa ovim mojim minimalcem koji primam, ja bih je odmah kupio. Ne bih tražio od gradi niti od države da mi išta daju (mada građani imaju pravo na to, ako žive u zgradama koje su pod zaštitom grada)sređivao bih je i održavao kako bih umeo i znao. Dakle, BANKE, ako neka daje kredit, da kupim ovu kuću, neka mi se jave, ja je odmah uzimam bez razmišljanja! Pa da pokažem GRADU i novopečenim neimarima kako se stvara i čuva kulturno nasleđe!
  • Kućevlasnik

    04.11.2015 18:48
    A vlasnik?
    NE razume kako se može voditi polemika da je Grad kriv jer vlasnik/vlasnici u kuću nisu uložili 5 para u poslednjih 30 godina?! Porodica mi poseduje kuću u blizini te i iako je zdanje starije od 50 godina ni od jedne vlasti nismo dobili a ni tražili da je ona održava, radili fasadi, radili krov, radili instalacije,... živimo u njoj i dalje! A šta su ova dovjica Ulića uradila sa svojom? Ništa! Ako nisu imali para da je održavaju što je nisu prodali, nije zaštićena mogla se srušiti i na njenom mestu se napraviti neka groteskna višespratnica bez parking mesta... Izvinite gospodo iz stanova lia to se ne radi tako ko vi mislite!
  • mishko

    04.11.2015 18:45
    inspekcijo sramota
    i vas sto se ovde pravite pametni u komentarima. voleo bih da vi umesto moje porodice zivite u zgradi pored. HITNO RUSITI!
  • 04.11.2015 16:06
    Kakve vlasti
    takvo i nasleđe.Unazad 20 i više godina se u NS ruše objekti koji su bili pod zaštitom i grade metalne rugobe-poslovni centri,Pariski i drugi magazini.Sve prethodne pa i ova vlast su dale svoj doprinos uništavanju starog jezgra Novog Sada.Pre svih urbanisti i zaštitari koji su menjali svoje procene i stručna mišljenja o zaštićenim celinama i objektima.Primera ima tako mnogo da ne znam koji pre izabrati.U svakom slučaju to je uništavanje kulturnog nasleđa jedne države u čemu su saučesnici vlastima bili urbanisti i "stručnjaci" raznoraznih zavoda za zaštitu spomenika koji treba da se stide toga doživotno a bilo bi korisno i da odgovoraju po Zakonu zbog toga što su to dozvolili.Iste te vlasti s druge strane se upinju da pokažu kako će da zaštite građevine srpske duhovnosti na Kosovu gde nemamo nikakvu faktičku vlast.Znači važniji su im simboli SPC na Kosovu nego kulturno-istorijske građevine u Novom Sadu koji su takođe simboli naroda i trajanja.Koja duhovna mizerija i jad.
  • nsnn

    04.11.2015 11:50
    ja bi tu spiz**o jedno 5/6 spratova onako lepo kvalitetno na pola cigle bez izolacije , malo maltera, al ne puno da ostane nako rapavo moderno, prekreciti u 2 boje , pvc stolarija, inox ograde na terasama, po 2 klime na svaki stan, vamo na ulicu da gledaju i kaplju, moze tu jedno 30 stanova po 25 kvadrata da se nabije i bog da te vidi, a ne ko oni slepci po evropi te cuvaju kuce, te ih renoviraju, te nema saobracaja u centru, pa to kad bi se tamo sve diglo lepo svi da se opare , al nece, zato mi lepo sve to napravimo, uzme pare vlasnik, uzme pare izvodjac, uzme pare ovaj u zavodu i svi srecni
  • 04.11.2015 11:33
    Inače, sećate li se dragi moji kako se pre par meseci digla frka kada je čovek porušio kuću pod zaštitom u Miletićevoj ulici. Tamo gore blizu ugla Miletićeve sa Grčkoškolskom ulicom. Tada je na pitanje Radija 021, jedna godpodja iz Zavoda za zaštitu, ozjavila kako oni znaju za to, da su oni dali dozvolu za rušenje, ali da će pošto je kuća i dalje pod zaštitom na njenom mestu biti podignuta istovetna, iste kvadrature, istog rasporeda prostorija. Znači, sve istovetno staroj kući, ali od novih materijala, nove instalacije, nova struja, nova voda. Medjutim, ovih dana se taj objekat privodi kraju a odlaskom na lice mesta može se lepo sa oba oka u glavi videti da je kuća naprasno dobila sprat i potkrovlje. Ajde potkrovlje još i nekako, to je u principu tavan koji je već postojao na toj kući, ali ta kuća je bila prizemna, nije imala sprat. I kako sada ta gospodja iz Zavoda za zaštitu objašnjava taj sprat. Ovamo je pričala kako će kuća biti vraćena u svoje izvorno stanje pre rušenja a mi vidimo da je kuća tj. projekat totalno izmenjen. Ili je gospođa primila kovertu da zažmuri na oba oka ili je ingestitor to sve odradio na divlje. Eto kako nas gradjane razne individue prave budalama. Pa oni bi sutra i Gradsku kuću srušili i na njeno mesto podigli tržni centar a posle bi nas ubedjivali da tu Gradska kuća nikada nije ni postijala, da je tržni centar sazidan još sredinom 19. veka i da ga je svečano otvorio car Franc Jozef u pranji Frau Šilovićke i pijanog Žike.
  • 04.11.2015 11:14
    Treba unistiti sve sto podseca na civilizaciju.
  • 04.11.2015 11:14
    Namerno je puštena da propadne kako bi na njeno mesto nikla zgradurina. Inače, postoji fora u Novom Sadu kako se skida zaštita sa kuća pod zaštitom. Skineš par crepova, porazbijaš par prozora i onda pustiš da vreme učini svoje. Kroz rupu na krovu ulazi kiša i sneg a kroz razbijene prozore ulaze skitnice, narkomani, sakupljači sekundarnih sirovina. Kuća vremenom postane opasnost po prolaznike i gradjane, komšije. Onda izadje ekipa statičara i ljudi slične struke, ti ih malo častiš a oni pošto izvrše pregled kuće napišu svoje mišljenje koje dalje ide u Zavod za zaštitu, ZIG i slično a onaj ko dobije predmet jednostavno birokratski postupi po mišljenju ekipe sa terena i jednim potpisom sa kuće skine zaštitu. I od tog trenutka kuća sasvim legalno može da se poruši. Čak znam i ime jednog od tih koji za plavu kovertu skida zaštitu. Znam čak i čoveka koji mu je platio. Znam čak i o kojoj se kući radi. Imena neću spominjati, ali ću samo napisati da se ta kuća nalazi, pardon, nalazila na uglu Natoševićeve sa Grozde Gajšin. Ima već par meseci kako joj je na mućku skinuta zaštita i potom u roku od odmah presudjeno bagerom. Sada je tu prazan plac a uskoro počinje zidanje novog objekta tj. dvospratnice u kojoj će se nalaziti hostel, restoran i verovatno podzemna garaža ako ne bude bilo podzemnih voda. Tako se dragi moji skida zaštita u Novom Sadu. Pozoveš čoveka na ručak, preko stola mu doturiš kovertu a on pošalje ekipu na teren da napiše svoje mišljenje tipa da je kuća sklona padu, ugrožava bezbednost gradjana, a onda taj koji sedi u zavodu i primi izveštaj tj. mišljenje sa terena postupi po njemu. Parafira parče papira a ti onda možeš tu da zidaš šta god ti padne na pamet.
  • miki

    04.11.2015 10:52
    Kakva drzava takve i kuce .
  • l.

    04.11.2015 10:52
    Dragi citaoci zamislite kako bi ova kuca izgledala da se nalazi u Cirihu .
  • 04.11.2015 10:41
    Ne treba to nama, mi smo marva...
  • /

    04.11.2015 10:16
    /
    za vikend je vec srusena jedina na onom novom 'turistickom' trgu pored riblje pijace.
  • Лука Лабан

    04.11.2015 09:49
    Наравно да се зна шта ће бити!!! Ни град а ни државу нема интерес ни интересовања да уаже у историју и традицију. Зато имамо и Париски магазин, Хотел Матијевић и остале скрнавлуке где им није место!!!
  • Hmm

    04.11.2015 09:49
    Šta se ne zna, sve se ruši u toj uskoj ulici Jovana Subotića, ostavlja se maleni trotoar za pešake koji je često okupiran dostavnim vozilima i taksijima, ali se zato višespratnice nabijaju gotovo do kolovoza... Srušiće tu kuću za par stanova i lokal i to je to, a mi ćemo posle pričati kako nema prostora u gradu, zelenila, kako je nehumano itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna